Güzel şehir,
Eskişehir’e Hoşgeldiniz

Genel Bilgi

  • Şehrin ünlü kişileri

    Yunusemre
    Nasreddin Hoca
    Seyyid Battal Gazi
    Şucaeddin Veli

  • Yeşil alanlar ve parklar

    Eskişehir’in Deniz Eksiğini gideren proje: Kentpark Büyükşehir Belediyesince yapılan diğer parklarla birlikte Eskişehir’in akciğeri olan Kent Park’a yaz aylarında denize gidemeyen kent halkının deniz keyfini yaşayabilecekleri Türkiye’nin ilk yapay plajı, iki açık yüzme havuzu, bir yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, oyun grupları, kent evi, restoranlar, gölet, at binme alanları ve büfeler bulunmaktadır. Porsuk çayına kıyısı bulunan Kent Park’a Porsuk’ta kullanılan teknelerle ulaşım imkanıda bulunmaktadır.

    Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı: Eskişehir’in en büyük parkı olan Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı, 400 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Park alanı içinde çeşitli su sporları ve aktiviteleri de yapılacak olan büyük bir gölet, restoranlar, 2000 kişilik açık hava konser alanı, anfi tiyatro, orjinalinden ölçeklendirilmiş korsan gemisi, masal kahramanlarından oluşan oyun grupları, çocukların su ile ilgili aktiviteleri yapabilecekleri oyun alanı, engelli çocuklar için oyun alanı, içinde büyük bir planetaryum (gözlemevi) de olan bilim deney merkezi, masal şatosu bulunuyor. Park alanı içinde ulaşım özel trenler ile sağlanmaktadır.

    Şelale Park: Odunpazarı Belediyesi tarafından Çankaya mahallesine yaptırılan Şelale Park’ı ziyaret ederek şehrin en güzel manzalarından birini görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Restoran, cafeterya, çocuk oyun alanı, yürüyüş yolları ve otopark gibi halkın ihtiyaçlarına cevap verecek tesisler mevcuttur.

    Ve diğerleri: Musaözü , Bademlik ,Hasırca Şelale ,Kalburcu ,Karataş ,Çatacık Ormanları Sakaryabaşı

  • Mimari kültürel mirasları

    Odunpazarı Evleri: Eskişehir’in ilk yerleşim yerini oluşturan Odunpazarı semtindeki Osmanlı döneminden kalan evlerdir. Osmanlı örneklerini koruyan kent kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli bitişik düzenli, cumbalı evleri ile örf, adet ve geleneklerini koruyarak bir bütün olarak günümüze kadar gelmiştir.

    Osmanlı Evi: Odunpazarı semtinde Kurşunlu Külliyesi’nin hemen üst tarafında bulunan 19 yy.eseri bu yapı ahşap sivil mimarinin seçkin örneklerindendir. Aynı zamanda Atatürk’ün bu evi ziyaret etmesinden dolayı ayrı bir önem taşır. Bununla birlikte Osmanlı Evi restoran işlevi ile de Eskişehir turizminin önemli yapı taşlarındandır.

     Atlıhan El Sanatları Çarşısı: Lületaşına emek ve hayat veren ustalarımızın himaye ve teşvik edilmesi ve lületaşının yeniden tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlaması için iki yıl önce şehrimizin ilk ve tek geleneksel el sanatları çarşısı olarak açılmıştır. Bugün içersinde yer alan 25 atölyesi ile lületaşının üretim, teşhir ve satışı yapılmaktadır.

    Kurşunlu Külliyesi: Osmanlı dönemi eseridir.1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami çevresinde medrese ve kervansaray vardır. Antik Yazılıkaya: Friglerin en yoğun olarak yaşadıkları kentlerden biridir. Eskişehir iline bağlı Çifteler ilçesinin 39 km. güney batısında bulunuyor. Frigler, bu coğrafyadaki kayaların kolay işlenebildiğini görmüş ve zamanla kayaların içine kendilerine yeni bir yaşam biçimi yaratmışlardır.

     Frig Kaya Anıtları: Frig Kaya Anıtları Frig dininin tek tanrısı Ana Tanrıça Kybele’ye adanmıştır. Kentin en görkemli anıtı Midas Anıtı MÖ 550 ile tarihlenmektedir.Açıkhava tapınağı olarakda adlandırılabilir.

     Ve diğerleri; Frig Anıtsal Kaya Mezarları, Frig Kaleleri, Frig Antik Zahran Deresi ,Ballıhisar ( Pessinus), Çavlum Köyü Orta Tunç Mezarlığı ,Han Antik Kenti,

  • Müzeler

    Eskişehir’in ilk müzesi çevreden toplanan arkeolojik eserlerin 1944 yılında Alaaddin Cami’nde depolanması ile kurulmuştur.Müzede; bölgede yapılan Şarhöyük, Pessinus, Küllüoba, Orman fidanlığı, Karacaşehir, Çavlum mezarlığı, Kocakızlar tümülüsü kazılarında bulunan eserler sergilenmektedir.

    Ve diğerleri;

    Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi,Lületaşı Müzesi, Havacılık Müzesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi , Sivrihisar-Ballıhisar Pessinus Açık Hava Müzesi , Yunus Emre Müzesi, Karikatür Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

  • Termal kaynaklar

    Eskişehir Kaplıcası , Sakarya Ilıcası ve Maden suyu , Çardak Hamamı , Kızılinler Kaplıcası , Yarıkçı Hamamı , Çifteler Hamamı , Hasırca Kaplıcası , Aşağı Yukarı Ilıca , Uyuz Hamamı

  • Yerel lezzetler

    Çiğbörek: Kırım tatarlarına özgü olan yemeklerin başında gelmektedir. Un, su, tuz karıştırılarak yapılan hamurun içerisine soğan, baharat ve kıyma ile hazırlanan iç konulup kızgın yağda kızartılır. Soğuk köpüklü ayran ile servis edilir.

     Arabaşı: Un, su, tuz, tavuk suyu, limon ve acı biberle hazırlanıp çiğnenmeden yutulan yemektir.

     Ve diğerleri; Met Helvası, Boza, Toyga Çorbası, Miyane Çorbası, Düğü Köftesi Çorbası, Tutmaç, Bamya Çorbası, Harşıl, Kelem Dolması, Mercimekli Bulgur Pilavı, Katlama Böreği, Çerkez Sofrası, Yufkalı Büryan, Düğün Pilavı, Ağzı Açık, Acı gıcı, Göbete, Pasa, Haside, Halkalı şeker ve Akide şekeri